Projecten

Terug in de tijd met Nostalgeo: streetview anno 1900

By september 4, 2020september 8th, 2020No Comments

Credits @Nostalgeo

Nostalgeo is een product van Nazka Mapps dat zich specialiseert in slimme kaarten, interactieve kaarttoepassingen en ruimtelijke analyse. Naast Nostalgeo is het ook de drijvende kracht achter Aircheckr.com en andere digitale kaarttoepassingen.

 

Nazka Mapps wil Nostalgeo uitbouwen tot dé streetview van oude postkaarten en foto’s. Om dat mogelijk te maken bouwen ze een webapplicatie waarin gebruikers oude beelden kunnen opladen en bekijken. Eens ze met metadata en coördinaten zijn opgeslagen, worden ze via een kaart bovenop hedendaagse Google Street View-beelden getoond. Op dit moment kan je al meer dan 1000 oude Vlaamse taferelen aanschouwen.

Om de toepassing met augmented reality uit te breiden, kijkt Nazka Mapps naar RMDY. Verder wil het de manier om beelden op te laden en te testen vereenvoudigen. In een eerste fase bouwen we een kleinschalige maar werkende versie van het eindresultaat.

nostalgeo app streetview

AR, Computer Vision & 3D-mapping

Het project bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds voegen we augmented reality (AR) toe aan de applicatie. Hierdoor kan een gebruiker met een mobiel toestel de beelden uit het verleden aanschouwen in de werkelijkheid. Dit minimum viable product (MVP) beperkt zich tot het centrum van Leuven, de afbakening van een beperkt gebied maakt het mogelijk om de applicatie uitgebreid te testen in realistische situaties.

Anderzijds testen we de vereenvoudiging en automatisering van de mapping van oude foto’s op de Google Street View-beelden. In de huidige Nostalgeo-toepassing gebeurt de positionering nog manueel door de gebruiker die de beelden uploadt.

De AR-applicatie is de grootste component van dit project. We baseren de AR-app op de bestaande Nostalgeo-API. Voor de latere uitwerking van de app is deze basis essentieel en fungeert het als een haalbaarheidsstudie van dit traject en de mogelijke uitbreidingen.

image nostalgeo_2

Omdat de focus van deze proof of concept op de AR-ervaring ligt, plannen we de mapping van de beelden met computer vision in de tweede fase van het project. Markeerpunten, aangegeven door de gebruiker vormen de basis om de beelden correcter te verankeren in het straatbeeld.

Omwille van het uitdagende karakter van dit project zijn we bereid een deel van de kosten in research & development te dragen en zo samen de strakke inschatting tot een goed einde te brengen.

Hoe werkt het?

De toepassing leidt een gebruiker tot een specifieke locatie waaraan een beeld uit het verleden is verbonden. Eens de gebruiker ter plekke is, plaatst de app het historische beeld in functie van de positie van de gebruiker.

De foto verschijnt als een 2D-billboard in het straatbeeld, bovenop de camerabeelden die op het toestel te zien zijn. De gebruiker kan tot op een zekere afstand naar het beeld toe wandelen en de afbeelding vanuit verschillende hoeken bekijken.

Met deze MVP bewijzen we dat een AR-toepassing een logische en haalbare uitbreiding is op de bestaande Nostalgeo-toepassing. In een volgende iteratie mappen we de positionering van de historische beelden nog gedetailleerder en vergroten we het gebruiksgebied van de app.

Ook een verrijkte beleving aanbieden aan je klanten?

Contacteer ons voor een demo!

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be