Projecten

BIM-bouwplannen nog efficiënter dankzij augmented reality

By september 4, 2020september 8th, 2020No Comments

Digitalisering is het nieuwe normaal. En dat geldt ook voor de bouwsector. De afgelopen jaren wordt Building Information Modelling (BIM) steeds meer gebruikt om efficiëntie binnen deze sector te promoten. De methodologie laat toe om alle partijen op één lijn te krijgen inzake het bouwontwerp. En een bouwontwerp zien in al zijn facetten en met alle technologieën klinkt als iets voor augmented reality, toch?

BIM: wat en waarom?

De CAD-plannen van bouwbedrijven, stabiliteitsingenieurs of architecten zijn opgesteld volgens het BIM-proces (Building Information Model). Het is een gestructureerd werkproces om samen met alle betrokken partijen de realisatie van bouwprojecten te organiseren en te verbeteren. En er zijn veel partijen! Daarom bevatten BIM-plannen enorm veel informatie over zaken als leidingen, technieken, materialen, veiligheid enzovoort. Naast het delen van cruciale informatie met alle partijen, is het belangrijkste voordeel van BIM-plannen de mogelijkheid om op voorhand problemen te spotten voordat de daadwerkelijke bouw begint. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat het gebruik ervan resulteert in 5 tot 13% minder constructiefouten, waardoor tegelijkertijd werkuren en kosten worden verminderd. Uiteraard gebruiken alle moderne bouwbedrijven de BIM-methodiek. Maar wat als je het verder zou kunnen revolutioneren?

bim building example

Van 3D-computermodellen tot gebouwen in de lucht

Een 3D CAD-bestand op een computer hebben is één ding. Maar wat als je het gebouw gewoon in de lucht zou kunnen projecteren, alle partijen aanpassingen zou laten doen en er nog meer informatie aan zou kunnen toevoegen?

De Hololens is ons antwoord! Met een Hololens kunnen verschillende stakeholders het model in augmented reality bekijken en tegelijkertijd discussiëren en aanpassingen maken die direct zichtbaar zijn voor iedereen die een Hololens draagt. Of het nu ter plaatse is of op andere locaties over de wereld.

Hoe het werkt?

demo BIM hololens ARWe bouwen het constructiemodel volledig in 3D en visualiseren het op een iPad met augmented reality. Omdat de meeste plannen al in 3D zijn, kost het minder tijd dan je zou verwachten. Zodra het 3D-model klaar is voor weergave, kunnen extra effecten worden toegevoegd zoals lichten, bewegende omgevingen, bomen, enz. Aanpassingen zoals deze – en zelfs meer diepgaande wijzigingen – kunnen eenvoudig aan het digitale model worden aangebracht, waardoor het een nuttig hulpmiddel wordt voor iedereen die betrokken is.

Zeg dus vaarwel tegen dure fysieke modellen of verwarrende computerplannen. Ook de tijd van papieren plannen is voorbij. Door gebruik te maken van de Hololens moeten bouwvakkers niet langer enorme papieren plattegronden over het terrein meesleuren, maar kunnen ze gemakkelijk het meest recente plan voor zich bekijken.

 

Dankzij de Hololens gaat een bouwplan van de eerste stappen op het architectenbureau tot aan de bouwvakkers ter plaatse.

Ben jij klaar om je bouwwerf te revolutioneren?

Vraag je demo aan.

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be