Blog

Waarom virtual reality niet altijd tijd- en geldrovend moet zijn

By januari 19, 2010augustus 18th, 2020No Comments

Waarom virtual reality niet altijd tijd- en geldrovend moet zijn.

Auteur: Bart Van Hecke, UX-expert en AR/VR evangelist

 

De tijd dat je 3D-tekeningen enkel op het scherm kon zien, is voorbij. Tegenwoordig zetten we 3D-tekeningen moeiteloos om naar een virtual reality-omgeving waarin je kan rondlopen en een immersieve ervaring krijgt. ‘Maar kruipt daar niet veel tijd en geld in?’, hoor ik vaak. Niet noodzakelijk.

Bedrijven gaan er onterecht vanuit dat ieder VR-project vanaf scratch gebouwd wordt en bestaand materiaal niet te recupereren is. Ze vrezen dat ze de volledige set-up van de VR-omgeving uit handen moeten geven aan een externe partij en zo de controle over hun eigen project verliezen. Maar niets is minder waar.

 

 

Met RMDY bouwden we een conversietool specifiek voor het designprogramma SketchUp. Met de tool kan je vrijwel elke 3D-tekening in SketchUp in een handomdraai omzetten naar een VR-omgeving. Maar of je nu met designtools als SketchUp, Autocad, Tekla of Revit werkt: al deze extensies zijn dankzij een dergelijke conversietool om te zetten naar een 3D VR-ervaring. Deze tool helpt de perceptie uit de wereld dat een VR-opzet altijd van nul ontwikkeld moet worden en handenvol geld kost.

Met deze tool kunnen bedrijven zelf aan de slag met de conversie van hun 3D-tekeningen en staan wij hen bij in de verdere personalisatie van hun VR-omgeving.

 

De nood aan persoonlijke VR

Onze conversietool op zich is niet uniek, er bestaan reeds tools en plug-ins om 3D-modellen te converteren naar virtual reality, zoals Pyxyz of Kubity. Wat wij echter extra aanbieden, is de mogelijkheid om heel je omgeving te personaliseren, naast het automatische werk van de conversietool. Bedrijven willen een product dat aan hun persoonlijke wensen en noden voldoet, een product dat klaar is en geen maandelijkse of jaarlijkse licentiekost bedraagt.

Die vraag hoor ik alleszins vaak bij onze klanten en daar spelen we graag op in.

Veel van onze klanten zitten in de bouwsector en dat is niet onlogisch. Bouwfirma’s, architecten en interieurontwerpers: iedereen probeert met zijn 3D-tekeningen een – vaak nog onbestaande – ruimte tot leven te brengen.

 

Een op maat gemaakte VR-omgeving maakt het proces met hun klanten ook efficiënter. Je kan sneller designs itereren, dat kan zelfs al ter plaatse. Een muur wat meer naar links plaatsen of het behangpapier roze verven: je kan alles onmiddellijk in de VR-omgeving aanpassen zodat je tijdens één gesprek met de klant het einddesign voor je hebt. Om te zorgen voor optimale efficiëntie, koppelen we achterliggend de VR-omgeving met bedrijfsapplicaties waardoor je meteen ook de finale offerte beschikbaar hebt. In dit geval spreken we echter al van configuratie van de omgeving, niet louter conversie van de 3D-files.

 

Het spreekt dus voor zich dat net de bouwsector nood heeft aan een extra manier om hun plannen te visualiseren, zeker in het kader van BIM (Building Information Modelling). Maar de vraag geldt voor alle sectoren waar procedures aan te pas komen zoals de chemiesector, automobielsector, transport en retail.

 

Optimalisatie van de tech specs

In vele bestaande conversietools kan je snel een omgeving in 3D zien maar is die niet geoptimaliseerd en ziet alles er basic uit. Objecten zijn vaak kleurloos, niet alle lijnen staan altijd op hun plaats en het kan er soms wat rommelig uitzien. Er is nood aan (persoonlijke) optimalisatie; daar komen wij bij kijken. Dat is vaak manueel werk, maar dankzij de conversietool wordt al veel van het werk gereduceerd.

Ondanks onze doorgedreven persoonlijke aanpak, zijn er echter regels waar we niet om heen kunnen. Je kan niet zomaar elk bestand uploaden en een foutloos resultaat verwachten. We hebben daarom een set van richtlijnen ingebouwd om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gegarandeerd is.

Zo mag het bestand niet te zwaar zijn, niet teveel lagen en details bevatten. Enkel zo kan de rendering vlot verlopen en kunnen we de optimalisatie starten.

Naast de technische voorwaarden die we inbouwden, hebben we ook sterk ingezet op de inlaadtijd van bestanden. Normaal duurt de import van een SketchUp-file naar een conversietool minutenlang, wij hebben die wachttijd gereduceerd tot enkele seconden. Een prachtige vooruitgang die inspeelt op het gebruiksgemak voor onze klanten.

We ontwikkelden ons proof of concept in één maand tijd, nu werken we aan de verdere uitbouw ervan.

 

Industry 4.0

Binnen de ultieme VR-ervaring zijn er twee luiken: conversie en configuratie.

Voor de conversie focussen we ons op het zo efficiënt mogelijk omzetten van 3D-files naar een VR-omgeving, bij configuratie staat het real-time aanpassen van die VR-omgeving centraal.

Ons team zet in op beide luiken, maar op termijn willen we de twee bundelen in één product waarbij je als klant het volledige gamma hebt. Zo kan je zelf jouw 3D-tekeningen inladen via onze conversietool om zo een gepersonaliseerde VR-omgeving te maken. Nadien kan je aanpassingen doen in die omgeving. Idealiter koppelen we er een database aan zodat alle informatie over prijzen en beschikbare producten aanwezig is.

De koppeling van conversie en configuratie is niet evident, daar is ons inziens tot nu toe niemand in geslaagd maar dat houdt ons niet tegen!

Als vooruitstrevend bedrijf ligt onze focus op Industry 4.0, ook wel Smart Industry genoemd. In dat scenario zijn er uitsluitend voordelen voor de industrie: efficiëntie, kortere doorlooptijden, betere inzichten, snellere onderhoudsopvolging, kostenbesparing en zo verder.

Bijkomend leent een VR-omgeving zich ook tot een ideale trainingsomgeving.

Dan denken we aan gevaarlijke omgevingen in de chemiesector of omgevingen die moeilijk bereikbaar zijn. Met een VR-configurator zijn alle procedures en handelingen na te bouwen zodat je de echte ervaring nabootst maar dan in een veilige omgeving. Een hendel naar de verkeerde kant draaien heeft zo minder desastreuze gevolgen dan in het echte leven.
Het verschil tussen een VR-configurator en de huidige gangbare simulators, is de mogelijkheid om zelf handelingen aan te passen en te beheren, en past zo perfect in het Industry 4.0-verhaal.

Onze eerste prioriteit is echter het vermarkten van onze conversietool als product. Momenteel is de conversietool nog onderdeel van op maat gemaakte projecten waarbij we de hele VR-omgeving personaliseren per klant. Maar het zou mooi zijn als de tool als zelfstandig product bedrijven kan loodsen richting VR-toekomst.

 

Benieuwd hoe VR jouw bedrijf de nodige boost kan geven?
We zitten graag met je samen!

Contacteer ons

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be