Blog

Van technische krak naar projectleider

By juli 31, 2019oktober 20th, 2020No Comments

Auteur: RMDY

Philippe Asselbergh is gepassioneerd iOS-developer bij onze mobile divisie Cozmos. Na enkele jaren technische verdieping, grijpt hij met beide handen de kans om projectmanager te worden binnen RMDY. “Toen ik net afstudeerde, wist ik al dat ik projectmanager wilde worden.”, verklaart een enthousiaste Philippe. Wanneer een collega passie en hard werk combineert met een ondernemende spirit, ondersteunt RMDY graag dromen. Philippe staat alvast te popelen voor zijn allereerste project! Wat hij zal missen aan het developer life? “De instant gratification!” Wat Philippe daarmee bedoelt? Dat lees je hieronder!

giphy press any key

Eigen carrière bouwen

Het traject van Philippe is niet zo vanzelfsprekend, maar tegelijk ook zeer typerend binnen RMDY. Met een diploma Industrieel Ingenieur Elektronica – ICT gaat hij aan de slag als functioneel analist. Maar Philippe zijn vingers kriebelen: hij wil toch dat mobile development eens uittesten. In zijn vrije tijd stort hij zich op Objective C en Swift en ontwikkelt hij enkele apps die hij later in de App Store releaset. Toen we een iOS-developer zochten, twijfelde Philippe niet lang.

“Philippe kon geen professionele ervaring voorleggen op mobile-vlak, maar dat hij zijn vrije tijd opofferde om zelflerend applicaties te bouwen, kon qua gedrevenheid en mindset wel tellen. Zo’n professionals geven wij bij RMDY graag een kans en dat hebben we ons nog niet beklaagd.”, aldus Stefan Van de Poel, managing partner van RMDY.

giphy more challenges

En zo startte Philippe aan zijn technische traject. Toch waren zijn langetermijnambities altijd duidelijk. “Ik heb steeds aangegeven dat projectmanagement (PM) mijn doel is, maar ik wilde eerst mezelf technisch onderbouwen en alle kneepjes van het vak leren. En ik vind iOS-development gewoon ook keiplezant. Maar Stefan wist dat ik op termijn wilde evolueren naar PM. Toen hij bekendmaakte dat er een positie voor projectmanager vrijkwam, heb ik me meteen kandidaat gesteld. En daarin heeft Stefan me direct gechallenged.”, vertelt Philippe.

Zie je dat wel zitten? Ga je het iOS-development niet missen? Wil je niet te snel gaan?

Het waren enkele terechte vragen – geen bedenkingen – die Stefan zich stelde. “Wij geloven sterk in de juiste man of vrouw op de juiste plek”, verklaart Stefan, “dus we willen weten dat onze mensen zeker zijn van hun beslissingen en hier voluit voor willen gaan.”

Dat was gelukkig zeker het geval, want voor Stefan de kans kreeg om een opleidingstraject voor te stellen, stond Philippe al klaar met zijn eigen voorgestelde trainings, workshops en cursussen.

Leren, ervaren, groeien.

Tijd om aan de slag te gaan, projectmanager word je niet zomaar. Gelukkig heeft Philippe al wat kunnen proeven van het PM-leven tijdens zijn job als functioneel analist: “Als functioneel analist stond ik vaak tussen het development team en de klant en paste ik ook de Scrum-werkmethode al toe. Maar voor mij mocht het altijd wat verder gaan.”

Philippe startte met een intensieve tweedaagse cursus PRINCE2, een bekende projectmanagementmethode. Hij volgt later nog negen weken Sales Training, telkens een halve dag per week over een ander topic. In de praktijk volgt hij mee het Project Management Office van RMDY op dat agile expert Steve Conard momenteel mee vormgeeft. Ook bij zijn huidige klant krijgt Philippe kansen.

giphy notaris george
“Mijn team lead gaf me veel leestips zoals interessante blogs, boeken en artikels. Hij spoorde me ook aan om bij het project de Scrum Master-taken op te nemen zodat ik wat meer ervaring opdoe. Het is leuk dat ook bij de klant mijn carrièreswitch gesteund wordt.”, vertelt Philippe. En gelukkig wordt die switch ook intern bij RMDY hem van harte gegund! Zo mocht Philippe onlangs het project “Order picking framework met wearables” van onze stagiaire Joren Jamar opvolgen. “Als test om te zien of ik projectmanagement wel echt zag zitten”, vertelt Philippe, “en dat is dus zeker het geval!”.

Gezonde stress

Het is duidelijk dat Philippe staat te springen om erin te vliegen: “Ik ben zeer benieuwd om alles voor de eerste keer te doen. Dat brengt de nodige portie zenuwen met zich mee, maar ik beschouw het als gezonde stress. Een projectplan opmaken bijvoorbeeld, dat heb ik nog nooit gedaan. Als developer zie je enkel het middenstuk van een project, ik kijk er enorm naar uit om als projectmanager het grote geheel te zien en alles te doorlopen van A tot Z.”

Of Philippe het leven als developer gaat missen?

“Niet echt, denk ik. Als developer heb je vaak geen invloed op dingen die mislopen of verkeerd gecommuniceerd worden. Je zit ook soms als pion tussen verschillende profielen of je moet lang wachten op een andere partij voor je verder kan met je werk. Als PM sta je middenin het project en weet je perfect wat er allemaal gaande is zodat je hierop kan inspelen. Ook mijn technische achtergrond zal een voordeel zijn om goede tijdsinschattingen te maken en sprints te evalueren. Wat ik wel zal missen, is de instant gratification: je programmeert tien minuten, klikt op run en je ziet meteen het resultaat van je werk. Als projectmanager zal ik mijn werk en dat van het team pas kunnen evalueren na elke sprint. Geduld is een schone deugd zeker?”, glimlacht Philippe.
Cozmosday_3

Let’s start!

Binnenkort is het dan zo ver: iOS-developer af en fulltime projectmanager on. Philippe zal starten met interne projecten: “Zo heb ik nog voldoende ondersteuning rondom me. Bovendien is het na jaren van consultancy ook heel leuk om weer in de toffe sfeer van het hoofdkantoor te vertoeven met mijn collega’s.”

Een cursusplan voor in de toekomst ligt er niet, maar dat is niet nodig: “Al doende leert men; uit ervaring zal blijken waar ik het moeilijk mee heb en wat extra bijschaving nodig heeft. Verder is de hulp van mede-PM’ers van onschatbare waarde; ik geloof dat ik nog veel van hen zal bijleren”, aldus een enthousiaste Philippe.

giphylets get started kungo panda
We wensen Philippe veel succes, maar geloven er natuurlijk in dat hij dat prima zal doen! Met zijn traject als iOS-developer afgesloten, zoeken we bij Cozmos nieuw programmeursbloed.

Ben jij net als Philippe ook zo’n iOS fanatic?

Check de vacatures en laat van je horen!

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be