Blog

Project Management: tips & tricks

By december 14, 2020maart 16th, 2021No Comments

Hooray, onze PM’s delen hun project management tips en tricks. We voelden hen aan de tand over de do’s en don’ts van projectmanagement en dat leverde 12 handige – en broodnodige? –  tips op.

Project management tip 1

#1 | Communiceer zo transparant mogelijk: voor je klant geeft dit een blijk van vertrouwen. Liever een moeilijke boodschap helder brengen, dan achteraf nog eentje rechtzetten, vindt Philippe.

project management tips tricks

#2 | Veel developers gebruiken “test” of iets onleesbaar als test data. Maar wat test je dan precies, en hoe moet de klant hier naar kijken? Onze PM Stefan zijn motto is dan ook om altijd realistische test data in te geven bij een demo of testsessie. Dat is duidelijker én herkenbaar voor de klant.

project management tips tricks

#3 | Eén van de meest effectieve tips, vind onze PM Wouter. “Stiltes moeten voor mij niet opgevuld worden door een praatgrage projectmanager of scrum master. Bovendien moet het antwoord vaak van iemand anders komen, dus wacht gewoon even na het stellen van een vraag, ook al voelt dat in het begin wat onnatuurlijk aan.”

project management tips tricks

#4 | Onze jongste PM Siemen zweert bij zijn TO DO-lijstjes. “Ik schrijf er alles in op, zo vergeet ik niets. Wanneer ik meerdere projecten hebt, krijg ik vaak via verschillende kanalen extra taken of zaken die ik moet opvolgen. Hou je die niet goed bij, loopt het vroeg of laat wel eens mis.”

project management tips tricks

#5 | Stefan: “Vermeld steeds de verhouding van het budget ten opzichte van de scope tijdens een budgetrapportering bij klanten. Dat is helder en geeft meteen het volledige plaatje.”

project management tips tricks

#6 | Philippe: “Never assume. Ga er nooit van uit dat iemand iets doet waar jij aan denkt. Iedereen is tenslotte met z’n eigen job bezig. Je vraagt dus best altijd even na, zo kan je veel miscommunicatie vermijden.”

project management tips tricks

#7 | Wouter: “Het klinkt vanzelfsprekend, maar gebeurt helaas niet vaak genoeg. Als manager of technical lead heb je niet meer te zeggen, iedereen in het team is gelijkwaardig. Heb je een vraag, stel die dan ook aan het gehele team. Merk je dat iemand minder mondig is? Vraag het dan net wel specifiek aan deze persoon; zo voelt hij/zij zich ook gewaardeerd. Je staat er soms van versteld wie welke kennis en inzichten heeft.” 🙏

project management tips tricks

#8 | Dreigt er een miscommunicatie te ontstaan of is die er al? Neem de telefoon!  Volgens onze PM Philippe is dat sneller, duidelijker en minder vatbaar voor interpretatie. Stuur achteraf wel nog een mail met de zaken die besproken en besloten zijn, zo heb je een track record. 💡

project management tips tricks

#9 | Sh*t, er was een discussie over planning/deadlines/scope en blijkbaar had je toch de gemaakte afspraak niet goed gelezen. Kan gebeuren, toch? Own up to it, maak het bespreekbaar en zet je fout recht. Niet gemakkelijk, maar onze projectmanager Wouter ziet het alleen maar positief: “Op deze manier wordt iedereen binnen je team ook opener als je zelf – om het met een cliché te zeggen- lead by example.”

project management tips tricks

#10 | Tijd voor tekst. En woorden. Of slides. En misschien toch ook maar een extra stand-up of nog snel een meetingkje erbij. Hadden we het al op mail gezet? … Nee, geen pleidooi voor persiflage, maar wel één voor heldere info. En liefst eerder teveel dan te weinig. Zorg ervoor dat iedereen voldoende gebrieft is. Voorzie extra achtergrondinfo en bied liever een detail teveel dan te weinig. Op die manier sluit je hopelijk alle ambiguïteit uit zodat iedereen op dezelfde golflengte zit en je project meteen vlot van start gaat.

project management tips tricks

#11 | Of het nu gaat over samen naar de cornervlag lopen na een doelpunt of een pintje na het opleveren van een project of onderdeel ervan: celebrate your wins together. Het is belangrijk om even stil te staan bij wat je als team gepresteerd hebt en misschien ineens wat stoom af te laten. Het is jullie verdienste.

project management tips tricks

#12 | Zoals een beamer die niet wil connecten voor een volle (vergader)zaal, een file die zelfstandig besluit te verdwijnen voor hij in de cloud zat of je oplader die nog thuiswerkt, terwijl jij toch besluit een dag naar kantoor te gaan: Murphy is overal!
En daar is maar één oplossing voor: testen, testen, testen. Dus behoed jezelf voor vervelende flaws, waar je wel iets aan kan doen door uitvoerig uit te proberen wat je maakt.

Heb jij nog onmisbare project management tips en tricks?

We horen ze graag!

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be