Blog

Mobile development: tips & tricks

By maart 2, 2021april 27th, 2021No Comments

New tips, who dis? Onze projectmanagers beten enthousiast de spits af en deelden hun ervaring op het vlak van projectmanagement. En dus kon ons Mobile team niet achterblijven. “Rubber ducking is the road to success” en daarom doen zij tip voor tip de kneepjes van het mobile vak uit de doeken.

#1 | Een nieuwe reeks tips, dus ook een heleboel nieuwe kennis. Gelukkig mogen we al even pauze nemen. Want zit je volledig vast of met je neus te dicht op de details dan helpt het om even wat afstand te nemen. Haal een frisse neus, snack erop los of zet je aan een andere ‘to do’ en je zal zien dat de struggle een stuk minder is wanneer je terug op je originele project werkt.

Mobile development tips

#2 | Stackoverflow? Let me Google that for you. Of toch niet! Want ook al is Stackoverflow een beetje de Google voor developers, biedt het niet altijd de cleanste oplossingen. Omdat onze developers ontwikkelen met frameworks van derde partijen zoals bijvoorbeeld Xamarin, LiteDb, Refit, … Gaan ze eigenlijk aan de slag met code van andere ontwikkelaars. Soms gebeurt het dat er iets niet duidelijk is of jouw input niet het gewenste resultaat oplevert.

Je bent als developer misschien geneigd om gauw even op Stackoverflow te piepen voor een quick fix. Net zoals je voor huis-tuin-en-keuken-oplossingen ook snel Google raadpleegt. Dat biedt mogelijk een snel antwoord of handige hack, maar je doet er beter aan om op Github de originele broncode te onderzoeken. Waarom? Je krijgt zelf meer inzicht in het probleem en de oplossing van een andere developer kan fouten bevatten of misschien al verouderd zijn. Het levert je dus hoe dan ook meer op door zelf grondiger te bekijken wat er misloopt.

Mobile development tip

#3 | Tijd kost centjes. Dat horen en voelen we allemaal wel eens op de werkvloer. Zo laat je je misschien snel verleiden door papegaaienwerk. Maar daar leer je niets uit. Net zoals we vorige week al aanhaalden, levert het op lange termijn vaak meer op om dieper in te gaan op het probleem en te begrijpen wat je doet. Geen eenvoudige afweging, maar wel één om altijd in je achterhoofd te houden.

Mobile development tip

#4 | De meeste mensen streven vanuit hun kwaliteiten en interesses naar een droomjob. Maar ook al heb je die te pakken, of maakte je van je hobby je beroep gaan er nog steeds dagen zijn waarop het werk niet vanzelfsprekend verloopt. Talent en interesse zijn ontegensprekelijk onderdelen van je intrinsieke motivatie, maar discipline en hard werker zijn dat ook. Die discipline heb je nodig om datgene je graag doet ook met tegenzin te volbrengen op de dagen dat het moeilijk gaat.

Mobile development tip

#5 | Eindeloos je hoofd breken over een probleem dat je maar niet opgelost kreeg, levert misschien 10/10 op voor zelfstandigheid wanneer je het toch weet te kraken. Maar qua efficiëntie is het niet de beste keuze. Zit je vast? Wees niet verlegen om hulp te vragen aan je collega’s. Samen komen je sneller tot nieuwe inzichten en misschien leer je er beide van bij.

Mobile development tip

#6 | Het kwam al eerder aan bod in onze PM-tips en dat zal het nog een aantal keer doen: communiceren is cruciaal. En dat gaat over veel aspecten van het mobile development proces. Vandaag lichten we de verwachtingen van de klant eruit. Ben je over iets niet helemaal zeker? Check het bij de klant of collega’s. Zo vermijd je dat je een eigen assumptie uitwerkt, die misschien veraf ligt van wat de klant verwacht.

Mobile development tip

#7 | The devil is in the details. Dat geldt voor veel expertises, maar zeker voor coderen.  Zorg er daarom zeker voor dat je je eigen pull requests nog eens naleest voor je ze doorstuurt. Van zodra je zeker bent dat je het juiste verzoek klaar hebt staan, kan je dat doorgeven. Zo vermijd je onduidelijkheden en eventuele slordigheden als gevolg daarvan.

Mobile Development tip

#8 | Vorige week kwamen pull requests al aan bod en het belang van ze grondig te reviewen voor je ze indient. Maar het werk is daarna zeker nog niet gedaan. Het is key om aandachtig, kritisch en een tikkeltje assertief te zijn tijdens de bespreking van je pull requests. De juiste vragen leiden namelijk tot de juiste inzichten. Door actief te participeren in de evaluatie van je pull requests leer je ongetwijfeld opnieuw veel bij.

Heb jij nog onmisbare mobile development tips and tricks?

We horen ze graag!

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be