Blog

JSCONF.EUforie: als fullstack developer op stap in Berlijn

By juli 10, 2019oktober 20th, 2020No Comments

Auteur: Kevin Bervoets

2019 is het jaar waarin de tiende en voorlopig laatste editie van JSConf EU georganiseerd wordt. Deze editie zou ik dus voor geen geld van de wereld willen missen. Bovendien zou het mijn allereerste conferentie zijn die vanuit de JavaScript community wordt ingelegd. Spannend? Het zal wel zijn!

Top 3 van het weekend? Laurie Voss over de toekomst van JavaScript, nieuwe features van ECMAScript en Tink: next generation package manager!

festival banner
Voor de conferentie begint, tref ik wat voorbereidingen. De conferentie gaat door in Berlijn dus: praktische zaken eerst!
  • Toegangsticket, vlucht en overnachting boeken. Dat past gelukkig allemaal binnen mijn opleidingsbudget dat ik samen met team lead Michiel overloop. En Berlijn is niet lang vliegen!
  • De veelgebruikte taxi-app MyTaxi installeren.
  • Het hotel e-mailen met mijn aankomsttijd en enkele praktische vragen.
  • De website van de JS-conferentie nauwlettend in het oog houden zodat ik alle nieuwtjes, planning en de timetable ken.
Want een voorbereid man is er twee waard 😉

First impressions

Vrijdag 31 mei is het dan zo ver! Na een heerlijke nacht in één van de droomkamers van het Michelberger Hotel, vertrek ik al vroeg richting de Arena, de venue waar JSCONF zal doorgaan. Mijn wandeling van twintig minuten wordt beloond met een ontbijtbuffet ter plekke; dat begint al goed!

De conferentie opent met een uiteenzetting van Laurie Voss, Chief Data Officer bij npm. Laurie had voor de conferentie wat analyses uitgewerkt om aan ons voor te stellen. Zo leer ik NestJS kennen, een framework voor Node.js.

Wist je trouwens dat:
• React de populairste library van het moment is?
• Vue.js aan populariteit wint?
• GraphQL de meest gebruikte query-taal is?

ES features 2019 slide presentation
Naast de talk van Laurie wil ik zeker de sessie over de nieuwe features van ECMAScript 2019 niet missen. Tara Z. Manicsic geeft ons een duidelijk overzicht van de minor en major changes die eraan komen. Zo worden de functies TrimLeft() en TrimRight() vervangen door TrimStart() en TrimEnd() om meer duidelijkheid te scheppen en zullen de Array.flat() en Array.flatMap() functionaliteiten beschikbaar zijn in JavaScript. Bovendien kunnen we ook Object.fromEntries() gebruiken in de toekomst. Deze methode zet een lijst van key-value pairs om naar een object, de omgekeerde werking van Object.entries. Handig!

Rondneuzen bij Google

Next up: Stefan Judis, Developer Evangelist bij Twilio, vertelt over de voordelen van het juiste gebruik van HTTP-headers. Wanneer je HTTP-headers correct gebruikt kan je namelijk de veiligheid en bescherming tegen inbreuken van buitenaf serieus verhogen. Hij geeft tips over CSP (Content Security Policy) en bespreekt de mogelijkheden ervan. CSP is een extra security-laag die je toevoegt om aanvallen zoals XSS (Cross Site Scripting) tegen te gaan. Interessant!

slide HTTP Headers

Tussen de talks door is er wat tijd om rond te lopen en een praatje te maken met o.a. de mensen van Google, npm en meer. Zo brengen de Google professionals mij wat bij over het Google Cloud Platform en hun code labs. Er is ook een stand van AMP.dev waar ze hun technologie promoten. AMP is een web component framework dat de snelheid voor het laden van webpagina’s aanzienlijk versnelt. Zeker de moeite om eens uit te proberen.

Zo is mijn dag gevuld met allerlei interessante info waaruit ik enkele handige tools mee zal nemen om te bestuderen en te implementeren in komende projecten. Ook op gastronomisch vlak word ik in de watten gelegd! Als coffee lover breng ik alvast veel tijd door bij de barrista van dienst.

De eerste dag sluit ik af met een heuse karaoke. Enkele medebezoekers hadden hier hun time to shine, wat een uitbundige bende! Zelf blijf ik op de achtergrond, karaoke zingen is toch misschien net mijn ding niet.
karaoke JSCONF EU

Houdini, llhttp en promises

Na een zalige nachtrust sta ik opnieuw tijdig op om dag 2 van de conferentie aan te vatten. De eerste interessante uiteenzetting is die van Una Kravets. Zij brengt ons meer inzicht over het gebruik van CSS, meer bepaald Houdini. Houdini is een CSS Library die je toelaat om webpagina’s nog meer te customizen met CSS, zoals het gebruik van verschillende gradients, animaties en nog veel meer. Informatie die ik zeker noteer!

http parser slide JSCONF EU
Hear hear: er komt een nieuwe http_parser package uit voor Node.js! Software engineer Fedor Indutny stelt ons het llhttp-package voor waar hij mee aan gewerkt heeft. Http_parser is een van de oudste, zoniet het oudste package van Node.js. Tijd om wat aandacht te schenken aan deze fossiel en te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn. Na onderzoek is namelijk gebleken dat in de originele http_parser wel wat issues zitten die verbeterd kunnen worden. Er werd onder meer gekeken naar security en maintainability. Het team pakt daarom binnenkort uit met de nieuwe http_parser genaamd llhttp. Die is geschreven in TypeScript, zou meer onderhoudbaar zijn en een performance winst opleveren die maar liefst twee keer sneller is. Tijd dus om onze dinosaurus op rust te stellen en deze nieuweling een kans te geven.

Er was gelukkig ook wat tijd om van de zon te genieten!

Nog een laatste interessante talk die ik zeker wil delen, is die van open source engineer Joe Sepi (IBM). Hij geeft verduidelijking over Promises API in Node.js core. Op dit moment worden de functionaliteiten binnen Node.js afgehandeld door middel van callbacks. Die willen ze op termijn vervangen door promises. Maar één van de problemen waar ze op stuiten, zijn de event emitters. Een promise wordt maar één keer afgehandeld, terwijl een event meerdere keren kan voorkomen en dus ook meerdere keren afgehandeld moet worden. Hoe ze dit gaan oplossen, daar heb ik voorlopig nog geen idee van, maar ik kijk alvast uit naar de implementatie!

Na opnieuw een dag vol interessante uiteenzettingen en heel veel bruikbare info, vertrek ik tijdig naar de luchthaven om mijn aangenaam weekend Berlijn af te sluiten. Nu ik de smaak te pakken heb, kijk ik alvast uit naar andere conferenties in de toekomst! Laat maar komen!

Benieuwd wat er allemaal gezegd werd op de JSCONF?
Op hun YouTube-kanaal kan je alle talks herbekijken!

Lijkt het alsof Kevin een geweldige job heeft? Dat is ook zo!
Ben je een kickass developer?

Laat van je horen!

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be