Blog

Droidcon EMEA 2020: indrukken van een online ervaring

By oktober 27, 2020maart 12th, 2021No Comments
Begin oktober vond Droidcon 2020 plaats: een conferentie die alle Android-liefhebbers verenigt om de allerlaatste nieuwtjes, software, tips, tricks en zoveel meer te ontdekken. Dit jaar vond ze digitaal plaats. Dat was een primeur voor zowel onze developers als Droidcon zelf. Je leest hieronder hun ervaring.

Auteur: Yannick Van Godtsenhoven, Joris Missiaen,
Thomas D’haen, Ruben Van Dooren, Mathias Cochet (Team RMDY Mobile)

Zoals veel artikels begint ook ons verslag van Droidcon 2020 met een verwijzing naar COVID-19. Conferenties zijn een belangrijke manier voor een ontwikkelaar om op de hoogte te blijven van nieuwigheden binnen je vakgebied. Tot begin 2020 hield een standaard conferentie in dat je één of meerdere dagen – meestal op verplaatsing – samenkomt met een hele groep andere developers, designers, … Daar luister je naar wat andere mensen te vertellen hebben over een bepaalde interesse van je. 

Uiteraard heeft alles wat er dit jaar gebeurd is, ook hier een grote invloed op gehad. Een conferentie betekent namelijk meestal dat er veel mensen naast elkaar in dezelfde ruimte zijn. Geen goed idee dus in 2020.

Op de werkvloer werden meetings vervangen door een online variant, en dat is niet anders voor conferenties. Platformen om een conferentie volledig online te organiseren, schieten dan ook als paddestoelen uit de grond.

credits @ Droidcon

Dat brengt ons bij Droidcon 2020 en Droidcon in het algemeen, een belangrijke naam in de Android-wereld. Normaal zorgt de organisatie voor Androidconferenties over heel de wereld. Wat ooit begon in Berlijn in 2009, is ondertussen uitgegroeid tot meer dan 20 conferenties in Amsterdam, Londen, Moskou, Dubai… 

Op 8 en 9 oktober 2020 ging de EMEA-versie door. Helaas dus niét op een exotische locatie, maar vanuit onze woonkamer, geluisterd aan een scherm. What’s new, right?

Met vier RMDY Mobile collega’s volgden we Droidcon 2020 dus online om bij te leren over al wat nieuw is in de Androidwereld en hoe we dit kunnen inzetten voor onze projecten en klanten.

Kijk, net echt!

Droidcon 2020 werd gehouden via het platform talque.com. Talque probeert een aantal belangrijke aspecten van fysieke conferenties te vervangen door digitale varianten. Zo is er een schema waar je kan kiezen welke talk van de vijf gelijklopende tracks je wil volgen. Vervolgens kan je op de detailpagina van de talk de livestream zien, inclusief slides van de spreker. Je kan vragen indien voor de Q&A achteraf, net zoals dat in het echt zou gebeuren.

Networking 2.0

Yannick: “Ik vind, naast de effectieve presentaties, de sociale interactie op een conferentie heel belangrijk. Tussen de sessies of tijdens een minder interessante sessie, vind je me vaak terug in de gangen of in de standhoudersruimte. Daar vind je altijd wel iemand interessant om een praatje mee te slaan. Toch spijtig dat dit nu grotendeels wegvalt.”

Ook Android/Flutter developer Joris mist het sociale aspect op Droidcon 2020. “Ondanks alle goede alternatieven, zit je uiteindelijk toch maar thuis naar je scherm te kijken. De sociale contacten met collega’s en andere deelnemers en de sfeer die een conferentie van nature met zich meebrengt, blijft online een beetje afwezig.”

Yannick: “Om het gebrek aan socializing op te vangen, doen ze aan iets wat ik het best kan vergelijken met een vorm van speeddaten. Maar dan zonder het datingaspect.”

“Bij het aanmaken van je bezoekersprofiel geef je informatie mee over je interesses en je niveau van technische skills. Tijdens het networken word je telkens 5 minuten gematched aan iemand wiens profiel overeenkomt met dat van jou. Het voelt niet zo spontaan als een real-life conferentie, maar het is wel een mooie vervanging voor wie eraan wil deelnemen.”

Op een real life conferentie kan je ook telkens met standhouders  gaan praten over hun product of bedrijf. Dit kon je nu digitaal aanvragen door op de detailpagina van een sponsor aan te geven dat je interesse hebt. Je wordt dan gecontacteerd door hen om een praatje te slaan. De gratis swag die je normaal krijgt, van stickers en pennen tot knuffelmascottes en chocolade, moeten we deze editie helaas missen.

Pro’s & cons

Het slechte nieuws eerst. Online events = online tech storingen. Joris: “Ook voor de organisatie zelf was het een primeur om DroidCon volledig online te organiseren. Dat verliep niet helemaal van een leien dakje. Ondanks de ongetwijfeld goede voorbereidingen, waren er enkele technische problemen tijdens de eerste sessies: slecht geluid, weggevallen of haperend beeld,… Gelukkig werden de technische euvels snel verholpen, en werden de talks gewoon de dag erna opnieuw gegeven.”

Een andere uitdaging aan online conferenties, is de afweging tussen volledig live en semi-live. Ruben: “Wanneer je een talk pauzeert en later weer afspeelt, gaat die niet verder waar je gestopt was, maar springt die meteen naar de échte real-life uitzending. Dat is natuurlijk op een echte conferentie ook zo, maar bij de meeste online live-streams dan weer niet, dan pik je gewoon verder in. Toch een beetje een gemis tijdens deze Droidcon…”

Natuurlijk zijn er ook verschillende voordelen aan dit hele online gebeuren.

Wanneer je besluit om een bepaalde sessie te volgen, is het soms moeilijk in te schatten hoe diepgaand de spreker het zal aanpakken. Bij een nieuw topic ben je blij met een algemene introductie, maar als je er zelf al kennis van hebt hoop je op een echte deep-dive. Je merkt dus al snel of je in de verkeerde zaal zit voor je talk en online ben je gelukkig maar 1 klik verwijderd van een andere sessie. Hetzelfde geldt voor talks die toch niet zo interessant blijken te zijn. Niet langer ongemakkelijk de zaal uitsluipen of tegen je zin blijven zitten: klik, andere talk.

Voor de introverte developers op de bijeenkomst is het gebrek aan socializing en aanklampende standhouders ook vast een verademing. En dan heb je uiteraard de standaard voordelen van thuis een online talk te volgen: goede zetel of stoel, oneindige voorraad koffie en eten en comfy outfit.

Tech talks: what’s new in Android world?

Er werden natuurlijk ook veel – heel veel – sessies gevolgd! Een heel drukke agenda, dat was tijdens de online editie niet anders dan tijdens een real-life conferentie.

Thomas: “Ik heb voornamelijk sessies rond het Kotlin Multiplatform gevolgd, omdat dit een redelijk nieuwe technologie is en ik er zelf mee bezig ben. Het was heel interessant en leerrijk om te zien hoe andere developers Kotlin Multiplatform gebruiken en waar voor hen de pijnpunten liggen. Je leert tenslotte het meeste bij van elkaar.”

Ruben vond de talk rond Hilt zeer interessant. “Hilt is een nieuwe Dagger-package (framework) van Google, die Android-injectie aanzienlijk vereenvoudigt. Er werd recent ook een gelijkaardig package uitgebracht, Anvil, en met beiden voeg je automatisch Dagger-modules en componenten toe. Ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen; die op een rijtje horen, was zeer nuttig!”

Een andere highlight voor Ruben was de talk rond ‘Arrow Meta’: een library dat samenwerkt met de Kotlin compiler waar je compiler plug-ins, linters en zelfs IDEA plug-ins mee kan schrijven. “Je kan deze dus in de plaats van annotation processors gebruiken, handig!”

De sessies die Joris het meest zullen bijblijven gingen over zaken die hij als ontwikkelaar niet snel in projecten tegenkomt. “Zo was de talk over Bluetooth zeer interessant! Hoewel dit technisch heel diep ging om zonder voorkennis aan te beginnen, heb ik zeker wat bijgeleerd over de werking en uiteraard ook de mogelijkheden van deze technologie.”

“Maar het meest verrassende onderwerp voor mij was Machine Learning. Ik heb in het verleden de documentatie van “ML Kit” van Google wel eens bekeken maar had me er nog nooit eerder in verdiept. Het gemak waarmee je vandaag met Machine learning aan de slag kan gaan, was voor mij zeker een eye opener.”, aldus Joris.

Mixed feelings

“Een online conferentie is duidelijk een andere beleving dan een fysieke conferentie. Vooral het ontbreken van sociale interactie was voor mij een groot verschil, maar de speeddating was zeker een waardige vervanging! Ik kan me inbeelden dat een online variant net beter is voor de ontwikkelaars die afgeschrikt worden door het sociale aspect op een normale conferentie; er valt namelijk heel wat stress weg. Misschien is het daarom niet slecht dat, wanneer we terug gewone sociale contacten mogen hebben, conferenties evolueren naar een hybride-oplossing van beiden: zowel fysiek voor de sociale IT’ers, als online voor wie liever thuis blijft.”, vertelt Yannick.

Ook voor Ruben was Droidcon 2020, ondanks het online gebeuren, een schot in de roos: “Ik volg het zeker opnieuw volgend jaar! Liefst in real-life dan natuurlijk.”

Laten we dat allemaal samen hopen! 

Droidcon gemist?

Herbekijk hier alle talks

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be