Blog

De toekomst van onze data met Blockstack

By april 10, 2019augustus 18th, 2020No Comments

De toekomst van onze data met Blockstack.

Auteur: RMDY

Apps zijn massaal geïntegreerd in onze persoonlijke levens. We gebruiken ze om onze weg te vinden, sociale contacten te onderhouden, kleding te kopen, dieetgewoontes te registreren, loopsessies te tracken en reminders in te stellen. Begin maart kreeg de wereld er een nieuwe iOS-app bij: Perfect Dude. Een applicatie die verliefde warhoofden helpt hun relatie beter te managen. Naast reminders voor bepaalde data als verjaardagen en belangrijke mijlpalen in je relatie, is er ook een tabblad voor cadeau-inspiratie. Je voegt foto’s toe van dingen die je partner leuk vindt en voilà: het ideale cadeau is binnen handbereik wanneer het nodig is. Gedaan met last-minute brainstormen en foute cadeaus.

Maker van deze handige app is Yannis De Cleene, iOS-developer bij onze divisie Cozmos. Dat hij de app ontwierp met enkele collega’s in het achterhoofd, is nog het minst opmerkelijke. Perfect Dude werd gecreëerd met Blockstack, een gedecentraliseerd blockchain-based internetplatform en een favorietje van Yannis: “Noem mij maar gerust een Blockstack-evangelist”.

Hij maakt graag even tijd voor zijn Blijde Boodschap en waarschuwt ons meteen ook voor de mogelijke ondergang van onze data.

Het nieuwe internet

Blockstack wordt ook wel eens ‘het nieuwe internet’ genoemd. Dat zegt weinig tot niets natuurlijk. Medeoprichter Ryan Shea gebruikte op de Blockstack Summit (2017) verschillende definities waaronder “It’s a way for users to take control of their data and their identities” en “A way for developers to build products that are better for consumers.” Blockstack moet als ‘nieuw internet’ dus vooral zorgen voor een nieuwe manier van omgaan met onze data. Een tijdperk is aangebroken waarbij users niet zomaar meer hun data uit handen willen geven aan grote multinationals.

Blockstack screenshot
Wat is Blockstack?
Definitie: Blockstack is een gedecentraliseerd, blockchain-based platform om apps mee te bouwen.
Let’s break the definition down.
Gedecentraliseerde platforms zijn verspreid over verschillende servers, in tegenstelling tot veel gangbare platformen die op slechts één server draaien: server down, data down. Maar dus niet met Blockstack.
Dan over naar blockchain. Het was Bitcoin die in 2009 de spotlights richtte op blockchaintechnologie. Maar de technologie reikt veel verder dan het gebruik voor cryptocurrency. Helaas is het nog steeds niet gemakkelijk om blockchain uit te leggen aan newbies maar Yannis doet een poging.
Yannis: “Ik vergelijk het altijd met het populaire spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee’. Iedereen in de groep weet wanneer en in welke volgorde een item wordt toegevoegd. Eerst kousen, dan een broek en een trui enzovoort. Wanneer iemand een item of volgorde wijzigt, grijpt de groep meteen in. Dat is hoe blockchaintechnologie werkt: een hele groep neemt gedeelde verantwoordelijkheid op om een bepaalde ketting te bewaken en controleren. Is de meerderheid niet akkoord met wijzigingen? Dan komen die er niet door.”
Omdat alle mensen van de groep een deeltje van de ketting bezitten en mee beslissen, zit in dit proces ook het gedecentraliseerde aspect vervat. De twee termen overlappen dus deels, maar dat hoeft niet noodzakelijk.
Uiteraard is dit slechts een eenvoudige metafoor, kenners weten dat blockchain veel ingewikkelder in elkaar zit. Gelukkig is het internet een oneindige bron aan handige filmpjes en duidelijke artikels, dus Google away als je meer details wil weten!

“Hoe werkt een blockchain – eenvoudig uitgelegd”

Het laatste stukje van de Blockstackdefinitie: app development. Blockstack wordt voornamelijk gebruikt om mobiele en webapplicaties te bouwen. Dat kan binnen verschillende omgevingen zoals React Native, Android en iOS. Als webdeveloper kan je aan de slag met elk Javascriptplatform. De gebruiker merkt hier niets van, behalve dat hij niet via Facebook sign-in kan inloggen, maar een account maakt via Blockstack, zoals je dat bij elke andere website of app doet wanneer je kiest voor ‘maak account aan met e-mailadres’. Achterliggend verschil? Dat je als user zelf al jouw data behoudt, dankzij de ijzersterke cryptografie.

Encryptie

Wat niet letterlijk in bovenstaande Blockstackdefinitie vervat zit, maar misschien wel het belangrijkste aspect is, is encryptie. Naast gedecentraliseerde blockchains, is cryptografie de sleutel tot ownership van je eigen data. Encryptie wordt al wijdverspreid gebruikt, denk maar aan geëncrypteerde e-mails of WhatsAppberichten. Het verschil met Blockstack is echter dat daar de user al zijn sleutels in handen heeft, in tegenstelling tot pakweg een bankenapplicatie waarbij de sleutels in handen zijn van de bank.

 

Wacht, welke sleutels?!

 

Yannis: “Wanneer je een account op Blockstack aanmaakt, krijg je een publieke en geheime sleutel. De publieke sleutel is voor iedereen zichtbaar en de geheime sleutel is, nu ja, geheim. Visualiseer een koffer waarin jouw data zit. De ene sleutel kan enkel naar links draaien, de andere enkel naar rechts. Doe je de koffer op slot met jouw geheime sleutel, kunnen anderen die openen met jouw publieke sleutel. Omgekeerd: doe je iets op slot met jouw publieke sleutel, is het enkel te openen met de geheime sleutel en dus bijgevolg enkel te openen door jou. Zo kies jij welke data zichtbaar zijn en welke niet.”De encryptiewijze van Blockstack opent deuren naar een veiliger gebruik van data storage platformen zoals Google Drive en Dropbox. Nu bezitten die platformen al jouw gegevens, creëren zij achterliggend een gebruikersprofiel en targetten ze doelgericht alle advertenties. Met de Blockstackencryptie verzegel je alle data voordat je deze op Google Drive zet, waardoor Google niet langer naar de data kan kijken maar enkel jij – of diegene met een decryptiesleutel – weet wat het inhoudt.

Het is de samenkomst van al deze technologieën (gedecentraliseerde servers, blockchain, encryptie) dat Blockstack hét middel bij uitstek maakt om veilig met je gegevens om te gaan.
Maar het beestje is nog relatief nieuw, dus we sommen graag de voor- en nadelen voor je op.

Voor- en nadelen van Blockstack

De reden dat veel developers voor het Blockstackplatform kiezen, is de veiligheid en ownership dat het biedt. Als een soort anarchisme tegen gevestigde waarden waarbij je willens nillens al je data afstaat aan één grote instantie.

Yannis: “Met Blockstack verplicht je jouw gebruikers om hun persoonlijke data in eigen handen te nemen. Je zegt hen: ‘hier is mijn app maar je behoudt zelf de controle over je gegevens’. Die mindset vindt steeds meer steun in de developer community en sijpelt stilaan door naar de wereld van de gewone gebruiker.”

Dat is meteen de grootste troef van Blockstack, maar is eigen aan een dergelijk gedecentraliseerd blockchainplatform. Waarom dan Blockstack en geen soortgelijk app development platform zoals Solid of IPFS?

Yannis: “Rond 2017 zijn er talrijke blockchain development platformen opgestart. Telkens beloofden ze heel veel, maar verder dan een ‘coming soon’ kwamen de meesten niet. In tegenstelling tot de concurrentie, heeft Blockstack alles simpel gehouden. Enkele key features die zeer goed werken, bouwden ze in het framework in. Geen waslijst aan halfbakken, ingewikkelde features maar een degelijk pakket dat doet wat het moet. Hierdoor kon ik zeer snel aan de slag en was Perfect Dude in no time gemaakt. In principe kan je een app maken op amper één week tijd: veel sneller dan de concurrentie. Dat heeft mij meteen over de streep getrokken.”

Perfect Dude apple store

Of er ook nadelen zijn? Een paar, zoals bij alles. “Maar die wegen niet op tegen de voordelen”, zegt Yannis.

“Het nadeel aan het beperkte aantal key features, is natuurlijk dat je zelf alle toeters en bellen moet programmeren. Voor Perfect Dude was dat beperkt, maar ik kan me inbeelden dat sommige developers toch meer willen. Dat is zeker een afweging die je moet maken. Verder is het ook nieuw. Mensen vertrouwen het nog niet helemaal, in tegenstelling tot Facebook dat vreemd genoeg wél vertrouwd wordt. Ik krijg regelmatig de vraag van mensen waarom ze niet met een Facebook-single-sign-on kunnen inloggen op mijn app. Die optie zit zo ingeburgerd, dat het moeilijk is die mindset bij gebruikers te wijzigen. Zij stappen niet zo gemakkelijk over naar een onbekend platform, ook al is het beter voor hun privacy.” – Yannis.

Met Blockstack ben je dus zelf eigenaar van je data, jij bezit de geheime sleutel. Keerzijde van de medaille is bijgevolg wel: sleutel kwijt, is sleutel kwijt.

social media accountsYannis: “Je wil niet dat een sleutelmaker nog plannen heeft liggen van je geheime sleutel voor jouw kluis, dat zou het hele principe van encryptie ondermijnen. Dus als je die sleutel verliest, is die ook echt verdwenen. Blockstack is ondertussen bezig om dit proces te optimaliseren maar dat doen ze met de grootste zorg zodat het encryptieproces sterk blijft.”

Toekomst

We zien dat steeds meer gebruikers zich zorgen maken over hun data. Zij strippen hun profielen van alle persoonlijke data, verlaten bekende platformen als Facebook en zoeken alternatievere vormen als Diaspora op. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij aan de grote bazen. Facebook CEO Mark Zuckerberg verklaarde eerder dit jaar nog dat hij nadenkt over gedecentraliseerde blockchains voor Facebook. Dat lost niets op aan de privacy van je data, maar verspreidt alle gegevens toch al over verschillende plekken wat ze beter beschermt tegen doelgerichte hacks.

Ook Yannis schafte onlangs al zijn social media af, maar gemakkelijk was dat niet:

Facebook afschaffen had de zwaarste impact, ik heb twee weken afkickverschijnselen gehad. Ik weet het, het klinkt onnozel. Maar de gewoonte veranderen om de app meerdere malen per dag te checken, was lastig en zorgde voor een vals gevoel van gemis van de wereld. Gelukkig is dat ondertussen voorbij en voel ik me minder angstig en heb ik niet langer de nood om dagelijks een resem notificaties te checken. Maar dan heb ik het ook over de sociale druk van Facebook en consoorten, en dat is alweer een andere discussie.”

Met de impact van sociale media op je persoonlijke leven enteren we de filosofische sferen; die discussies houden we misschien beter voor een andere keer. Nu hebben we alvast genoeg aan Yannis zijn waarschuwing én oplossing.

Ben jij op zoek naar een mobiele of webapplicatie dat de privacy van je gebruikers garandeert?
Wij helpen je graag!

En dan zorgen we samen voor een veiliger, nieuwer gebruik van het internet.

HQ
RMDY NV
Prins Boudewijnlaan 43
2650 Edegem

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be